Gulf Interview
Questions and Answers

The Gulf Interview Questions and Answers have been compiled with the help of some recruiters from agencies as well as companies. Please study these carefully, as these will give you a good idea of the way interviews are conducted.

1. Tell me about yourself?

Answer:
This surely is the number 1 Gulf Interview Questions and Answers, that candidates across the world come across. It's the same in Dubai / Gulf countries. Talking about things not related to work is a big NO-NO.

My advice to you is to prepare this answer beforehand. Talk about some responsibility that you enjoy doing, especially one that is related to the job position you are interviewing for.

2. Why did you leave your last job?

Answer:
This might be one of the most tricky Gulf Interview Questions and Answers. Always answer in the positive. Never ever give answers that will show you in a bad light. If you've had problems with your manager, or a colleague etc.

DO NOT say that. Instead say that you wanted a challenge in life, a better opportunity etc.

3. Are you applying for other jobs?

Answer:
Honesty pays great rewards. If you have applied for similar jobs with competitor organizations, then say so. But do not divulge too much detail. Also, if you've applied for different types of jobs, then it's advisable to keep quiet.

4. Why do you want to work for this organization?

Answer:
This is another tricky one. Research about the organization before you go for the interview. This will give you some idea about how you could fit into the bigger picture. Be honest & sincere. Talk about your long term goals and how the work that you do here will help you achieve them.

5. What is your Expected Salary?

Answer:
This one from the set of Gulf Interview Questions and Answers is where most people fumble. It's advisable to not blurt out a figure. Instead, say that the salary package depends upon what exactly this job entails.

Then ask the interviewer what salary range the company has, for this job position. If the interviewer quotes a salary range, that's good, and if he does not, you've already answered your part.



6. How long would you expect to work for us if hired?

Answer:
Do not give a figure for this one too. What they are looking for is stability from employees. Hence an answer like, "I'd like to work for a long time in this organization", or, "I'd like to work here as long as I can provide value and growth to this organization", should be good answers.

7. Explain how you would be an asset to this organization?

Answer:
This is one question that you should be waiting for. Talk honestly and positively on this one highlighting your strongest skills, especially suited to the job position at hand.

8. Why should we hire you?

Answer:
Stress upon the fact that your skills match those that the organization is looking for.

9. What is your greatest strength?

Answer:
You can give various answers for this one. Like for example, Team player, Work and deliver under pressure, leadership skills, never say die attitude. etc. Remember not to mouth out big, fabulous sounding words for this Gulf Interview Questions and Answers, else it will sound quite like lies.

10. What have you learned from mistakes on the job?

Answer:
"Humans make mistakes. I have made some too. For example, I thought I could do it all alone. Then, I realised that 1 and 1 make Eleven not 2." Positive examples like these are sure to impress the interviewer.

Our Middle East CV Writing Service is the leading CV and Resume Service in the GCC region, that helps prepare "CUSTOMIZED" CV's. It helps get you 4 Times more Interview calls. Read what some of our Customers Have To Say about us...



The Gulf Interview Questions and Answers more or less cover almost every type of question asked. Would you like to go through some more questions?...


...Then, fill up the form given below and I'll send you the Latest Interview Questions & Answers that are VALID across Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, rest of the UAE, Qatar, Saudi Arabia, Oman, Kuwait and Bahrain.

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.
First Name*
E-Mail Address*
Country*

Please enter the word that you see below.

  

If you practice & study these, you will be well prepared to answer any question asked to you by an interviewer in the Middle-East.

All The Best!



Workcircle is a leading job portal that displays the latest job vacancies across all sectors in the entire Middle East. Click the banner below and search for your dream job today!

Workcircle - find work fast





Also read The Gulf Interview Cracking Tips for a head-start on the Interview process...

If you have an important point to add or a query to ask, please do contact us.

Return to Dubai Jobs Page

Return to Dubai Forever Home Page

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.